24 februari 2011

När lodjuret tog våran Foxa....

Eftersom det är många som hört av sig och undrat om hur det gick till när lodjuret tog våran Foxa, ska jag berätta hur det gick till........det känns fortfarande tungt att tänka på det.
Jag är väl medveten om att det har sina risker att vara ute i skogen med sin jakthund, men det jag alltid har varit mest rädd för är att en örn ska slå någon hund, det är rätt vanligt. Att ett lodjur dödar en hund är ovanligt, men händer i bland.
Dagen det hände, valde jag noga ett område där det inte fanns småsjöar eller andra vattendrag, isen hade just frusit till och med en ung jakthund får man vara försiktig, dom har ringa erfarenhet och kan om dom får väder på något intressant ge sig ut på svagisen eller dras ner under iskanter i större vattendrag.
Jag hade parkerat bilen och släppt Foxa och gått c:a 200 meter när jag hör att ett slagsmål bryter ut, ungefär 100 meter i från mig. Min första tanke var att hon kanske stött på en räv och att dom brakat i hop.
Jag springer mot platsen och ropar, det blir tyst.....jag kommer fram mot en myrkant, jag ropar hela tiden men det är alldeles tyst.
Just när jag kommer fram till myren hör jag ett ångestladdat skri från Foxa, på andra sidan en bit in i skogen.......då förstår jag att något hemskt har hänt.
Jag tar mig fram över myren så snabbt jag kan.....ringer samtidigt till min man, som är i Jokkmokk (Jag är ensam med hundarna i vår stuga för att jaga). Jag ropar och söker över ett stort område, jag hör ingenting från min hund.
Min man kommer från Jokkmokk och har hämtat Speja (mamman åt Foxa) från stugan. Vi släpper henne, och det tar inte lång tid så har hon hittat Foxa, hon ligger på en skogsbacke med djupa bitmärken i strupen och med uppriven mage, typiska tecken på att det är från ett lodjur.
Jag kan tala om att det var hemskt att bära hem henne, sorg och tårar och hjälplöshet....
Vi tog kroppen ner till länsstyrelsen för kontroll, och dom konstaterade att det var ett lodjur som dödat henne.
Varför deras möte slutade så illa kan man bara spekulera i. Det märkliga var att inte lodjuret träade, som dom normalt gör.....märkligt är också att detta hände så pass nära mig, lodjur är normalt mycket skygga.
Än i dag undviker jag området där det hände......minnena kommer över mig och jag mår dåligt.


5 kommentarer:

 1. Skänker dig och din familj en tanke efter att jag läst den sorgliga berättelsen.
  Önskar er en god fortsättning med nya krafter!

  mvh/Hannu

  SvaraRadera
 2. Riktigt gräsligt! Ibland är livet grymt.

  SvaraRadera
 3. Väldigt sorglig berättelse...
  Naturen är vacker och farlig samtidigt...
  Kram Halina

  SvaraRadera
 4. Träade? Betyder det att lodjuret skulle tagit sej upp i ett träd? Lodjuret blev kanske överrumplat och gick till attack. Vad hemskt det måste vara att förlora sin hund på det sättet en fin dag i skogen...

  SvaraRadera
 5. Tack för att du berättade, jag har all förståelse för hur dåligt ni mådde och mår när minnet kommer tillbaka. Livet ger och tar, grymt ibland men för det mesta hittar vi alltid något positivt att knyta an till. Krama de andra sötingarna och trevlig helg!

  SvaraRadera