22 november 2010

"Min" tysta vildmark....

Tidningen Land har listat 68 skogar från norr till söder där du kan njuta av skogens stillhet. Men de stora sjumilaskogarna från förr är ett minne blott. Det är bara på fyra platser i Sverige man i dag kan stå med en mil obruten och ohuggen skog i varje vädersträck. De ligger i Lappland och är 1 - 4 på listan.

1. Kaitum fjällurskog. Drygt en mil söder om Kiruna börjar naturreservatet på 90 100 hektar. Framför allt den östra delen är väglöst skogs- och myrområde.

2. Sjaunja. Jättelikt naturreservat som börjar cirka tre mil väster om Gällivare. Enorma obrutna skogs- och myrområden som västerut övergår i fjäll.

3. Muddus. Drygt två mil norr om Jokkmokk. Nationalpark på 49 340 hektar skog och myr. Fågelskydd 1/3 - 31/7 i ett centralt område.

4. Pärlälvens fjällurskog. Sydost om Kvikkjokk. Flera tidigare domänreservat och naturreservat slogs ihop till detta naturreservat på 115 800 hektar av myrar och orörd skog.

Här några bilder från "mitt" Pärlälvens fjällurskog.....
7 kommentarer:

 1. Piękne krajobrazy, piękne zdjęcia, pozdrawiam :)

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder...
  Inspirerande och meditativa...
  Mvh Halina

  SvaraRadera
 3. Tjabba...


  Måste bara uppåt landet... Varför vill alla till Thailand och sånt tjafs när vi har världens vackraste land själva ?


  Henke :)

  SvaraRadera
 4. Mmmmm...så vackert det är där uppe!!
  Härliga bilder!

  Steffe

  SvaraRadera
 5. Tack för uppmuntrande kommentarer.....inspirerande med respons...!

  SvaraRadera
 6. Vi har våran stuga i Kaitum och vi trivs underbart bra där. Är mest där på sommaren. hösten samt våren men även årets kalla dagar i bland och bara njuter av lugnet

  SvaraRadera
 7. Aha, då har du också tillgång till den "tysta" vildmarken......

  SvaraRadera